onsdag 12. juni 2013

Kjølbordet

Den største utfordringen under bygging av basken er det første omfaret, kjølbordene. Begge de nederste omfarene, eller botnbordene, er laget hele uten skaringer. Det vil si at de ikke er skjøtet av to bord som er det vanlige på alle spissbåtene langs norskekysten. Det finnes enkelte typer innlandsbåter der det er benyttet hele bordganger. Denne basken er i tilegg kort, og kjølbordet reiser seg brott mot stevnene.

Ivar former malbordet med øksa. Det er vanlig å lage seg et malbord for å ta formen på bordgangene, og justere overgangen fra kjøl til stevn.

Malbordet prøves og holdes fast med båtklemmer.

Her er formen fra malbordet overført til kjølbordet, og Ivar gjør et forsøk på å tvinge det inn til stevnet. I følge tegningene skal kjølbordet være 15 mm tykt. Det er kraftig for en så liten båt, og det kreves at bordet tynnes i bestemte områder for å klare å bøye det på. I tilegg brukes varmt vann for å mykne bordet litt.

Tilpassningen i overgangen mellom kjølen og stevnet begynner å felle til.

Her ser vi kjølbordet mot framstevnen. Bordet reiser seg fra 15 grader til 40 grader over en avstand på 60 cm.

På kjølen ligger gradbrettet som brukes for å kontrollere vinkelen på bordene.

Der sprakk det pinadø! Så er det bare å begynne påan igjen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar